Sećanju na sećanje – knjiga godine u Rusiji

Sećanju na sećanje je debitantski roman Marije Stepanove, jedne od najuticajnijih savremenih ruskih pesnikinja. U njemu autorka kombinuje eseje, fikciju, dnevničke zapise i istorijske dokumente, stvarajući nesvakidašnju knjigu o jevrejskoj porodici u Sovjetskom Savezu.

Stepanova piše o neupadljivim, običnim ljudima koji su preživeli vek obeležen tragičnim događajima i brisanjem neželjenog pamćenja. Pokušavajući da zaviri u prošlost i sumira odjeke sećanja iz detinjstva, autorka nas vodi u potragu mnogo veću od otkrivanja porodične istorije – razmatra etiku pisanja o mrtvima i trenutak u kom se ono pretvara u eksploataciju ljudi koji više ne mogu da prigovore, istražuje odnos iskustva i pamćenja i nudi intrigantan pogled na sećanje, koje je lično, i istoriju, koja bi trebalo da bude objektivna.

Višeslojno, poetično i intelektualno uzbudljivo, Sećanju na sećanje je remek-delo savremene ruske književnosti koje se čita polako i u kom se natenane uživa.

Knjigu možete možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 990 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Deca su zakon – portret sveta u digitalnom dobu

02. 09 2022.

Matriksa – trijumfalni povratak Loren Grof

02. 09 2022.