Zemlja drugih – novi roman Lejle Slimani

Autorka nagrađivanog romana Uspavaj me, Lejla Slimani, impresivnom porodičnom sagom Zemlja drugih vodi nas u Maroko sredinom prošlog veka. Iako je potka romana uvod u rat za nezavisnost i bujanje marokanskog nacionalizma koji je doveo do oslobađanja od kolonijalnih stega, Slimani pomera fokus s muškaraca na žensko iskustvo rata, majčinstvo, porodične uloge i pobunu protiv tradicionalnih vrednosti.

Zemlja drugih počinje 1944, kada se mlada Francuskinja Matilda zaljubi u Amina, marokanskog vojnika koji se bori u francuskoj vojsci. Posle rata oni odlaze u Maroko i Matilda se suočava sa surovom realnošću da je strankinja koja ne pripada nigde, da je žena od koje se očekuje smernost, potčinjenost i posvećenost porodici i da je biće koje zavisi od drugih.

Kroz priču u kojoj se svako oseća otuđeno i živi u „zemlji drugih“, u kojoj svi traže određeno oslobođenje, Slimani postavlja pitanja šta definiše nečiji identitet, može li se protiv ustaljenih normi, koliko je moguće prilagoditi se drugačijoj kulturi i po kojoj ceni, i da li ljubav zaista ne zna za granice.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

Trojica za Kartal – snažna antiratna proza

07. 03 2022.

2020 – zajednički dnevnik o godini koja je promenila svet

07. 03 2022.