U zimu – nastavak Knausgorovog obraćanja ćerki

U zimu je drugi od četiri toma svojevrsne lične enciklopedije, naslovljenih po godišnjim dobima, koje Karl Uve Knausgor piše svojoj ćerki čije rođenje iščekuje.

Knausgor nastavlja ono što je počeo knjigom U jesen – kratkim i oštroumnim esejima, koji često imaju neočekivani obrt, opisuje ćerki svet ali i sebe. Njegova pronicljiva zapažanja, bilo da su o Mesecu, o šećeru, o nosu, o zimskim zvucima, o seksu ili o sedamdesetim, odražavaju umetnički senzibilitet nesputan konvencionalnim mišljenjem šta je vredno primećivanja.

„Čudno je što postojiš, a da uopšte ne znaš kako svet izgleda. Čudno je što postoji prvi put da čovek vidi nebo, prvi put da vidi sunce, prvi put da oseti vazduh na koži. Čudno je što postoji prvi put da vidi lice, drvo, lampu, pidžamu, cipelu“, piše Knausgor. „U mom životu to se skoro nikada više ne dešava. Ali uskoro hoće. Za nekoliko meseci, prvi put ću videti tebe.“

U zimu je nežan, duhovit, neposredan i iskren osvrt pisca na svet i na sebe, protkan uzbuđenjem zbog novog života, kojim se Knausgor, nezaobilazno ime savremene književnosti, potvrđuje i kao vrstan esejista.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12 i Cara Dušana 68, Beograd) po promotivnoj ceni od 891 dinar, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.


U zimu

990,00 RSD 891,00 RSD

Najtraženije knjige u 2020. godini

08. 01 2021.