Kratki čudesni život Oskara Vaoa

Džuno Dijaz

 

26. jun 2023.

 

 

— Dobitnik Pulicerove nagrade za književnost 2008. godine —

Oskar je gojazni tinejdžer iz Nju Džerzija dominikanskog porekla, uronjen u svet knjiga, igrica i stripova. Sanja da postane novi Tolkin i, iznad svega, da pronađe pravu ljubav. Međutim, veruje da njegovu porodicu generacijama prati kletva odgovorna za progone njegovih predaka pod diktatorskim režimom, ali i za sve njihove zlosrećne ljubavi. Usamljen i neuspešan na ljubavnom planu, Oskar odlučuje da će on biti njena poslednja žrtva.

Prateći buran život Oskara, njegove odbegle sestre i nepokorne majke, te epsko putovanje njegove porodice iz Santo Dominga, Džuno Dijaz slika nekoliko decenija bogate dominikanske istorije, kao i ambivalentno a neumoljivo kretanje dece imigranata ka američkoj srednjoj klasi.

Istovremeno urnebesno smešan i potresan, roman Kratki čudesni život Oskara Vaoa dirljiva je priča o izgubljenom identitetu, bremenu porodičnog nasleđa, američkom snu i istrajnosti u potrazi za ljubavlju, čak i kada nam je srce slomljeno.

………………………..

„Čudesan roman čiju je originalnost možda jedino moguće opisati kao spoj Marija Vargasa Ljose, Zvezdanih staza, Dejvida Fostera Valasa i Kanjea Vesta… Dijaz je jedan od najoriginalnijih i najzavodljivijih glasova savremene američke književnosti.“
The New York Times

„Delo zapanjujuće originalnosti i različitosti, ispričano s neodoljivom, maničnom energijom.“
– The Guardian

Savršenstva

Vinčenco Latroniko

 

17. jul 2023.

 

 

 

Svi žele Anin i Tomov život: kreativan posao bez previše ograničenja, prozračan stan pun biljaka, strast prema hrani i progresivnoj politici, odnos otvoren za seksualne eksperimente, dovoljno novca da putuju, izlasci koji traju do jutra. Međutim, u životu nalik fotografiji savršenih boja i kompozicije, Ana i Tom se ipak osećaju zarobljenima, mučeni dubokim nezadovoljstvom čiji uzrok ne mogu da dokuče, gonjeni osećajem da im nedostaje… nešto. Ali šta je potrebno da budu srećni?

U provokativnom portretu čitave generacije čiji je život omeđen slikama na društvenim mrežama, Vinčenco Latroniko progovara o željama i razočaranjima, o oprečnosti slike koju imamo o sebi i one koju prikazujemo drugima, i donosi lucidnu i pomalo gorku priču o potrazi za srećom u svetu gde je autentičnost sve ređa.

………………………..

„Jedinstven, uverljiv roman o generaciji u kojoj svi – s malim razlikama – rade isto.“
La Lettura

„Brz, oštrouman, pametan, ciničan i sentimentalan pripovedač fleksibilnog i oštrog jezika.“
– L’Espresso

blank Inšallah Madona, inšallah

Miljenko Jergović

blankLe mage du Kremlin

Giuliano da Empoli

blankBeli zubi

Zejdi Smit

 

blank Betty Blue (37º2 le matin)

Philippe Dejan

blank Das Café ohne Namen

Robert Zetaler

blankO lepoti

Zejdi Smit