Teskoba večeri

Marike Lukas Rejnefeld

 

1. februar 2021.

 

Razmišljala sam o tome kako sam još uvek premala za toliko toga, ali da ti niko ne kaže kada se postaje dovoljno veliki… i zamolila sam Boga, ako ikako može, da ne uzme mog zeca, već mog brata Matisa: „Amin.“

Svet desetogodišnje Jas Milder, iz pobožne porodice u ruralnoj Holandiji, obeležen je osećajem masti na koži koja štiti od oštre zime, teksturom bradavica na krastačama koje migriraju, zvukom „rumenih reči“ kojih nema u Bibliji. Kada tragična nesreća slomi njene roditelje, deca Milderovih su prepuštena sama sebi – izmišljaju vlastita pravila, vlastitu kosmologiju, prelaze granice pristojnosti u divljoj pometnji, bivaju žrtve i počinioci. To preplitanje nevinosti i brutalnosti je kompleksno, potresno i teško podnošljivo. Jas upada u vrtlog uznemirujućih maštanja, oslobađajući mrak koji preti sve da ih proguta. 

Debitantski roman Marike Lukas Rejnefeld upečatljiv je u divljoj, nasilnoj lepoti. Prepun nezaboravnih slika – sirovih, nadrealnih, poetičnih – Teskoba večeri predstavlja radikalno čitalačko iskustvo koje će vas zauvek promeniti.

Roman je dobio je prestižnu debitantsku nagradu ANV, a britansko izdanje ovenčano je Međunarodnom Bukerovom nagradom 2020. godine, čime je Rejnefeld postao/la najmlađa osoba koja je tu nagradu dobila.

. . . . . . . . .

„Jezgrovit i podrugljiv novi glas, uzbudljivo nesputan stilom i izborom teme.“
  Parul Segal, Njujork tajms

„Jedan od najboljih debitantskih romana koje sam čitao. Šokantno dobar. Potpuno nezaboravan… Klasik.“
  Maks Porter, autor knjige Tuga je pernato stvorenje

Mučna ljubav

Elena Ferante

 

14. februar 2021.

Nakon prerane smrti svoje majke, Delija kreće u uzbudljivu odiseju haotičnim i zagušljivim ulicama rodnog Napulja u potrazi za istinom o svojoj porodici. Stvarnost je zakopana u plodnom tlu sećanja, pa Delija kopa duboko da bi došla do saznanja o tajanstvenim događajima koji su doveli do majčine smrti. Potaknuta nizom anonimnih telefonskih poziva, Delija rekonstruiše poslednje dane svoje majke, a svako novo otkriće primorava je da se suoči s mogućnošću da ona uopšte nije bila osoba kakvom ju je Delija smatrala.

Da bi otkrila istinu i raspetljala čvor laži, strasti i sećanja koja je vežu za majku, Delija će morati da se vrati korenima i svom detinjstvu u Napulju.

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante, onaj koji joj je doneo slavu u Italiji i najavio dolazak jedne od najvećih spisateljica našeg doba.

. . . . . . . . .

„Feranteova donosi brutalno iskrenu priču o opasnom susretu besa i želja i rezultatu tog sudara.“
— Booklist

„Moćan i uzbudljiv roman.“
Library journal

„Neslaganje s Feranteovom proizlazi iz nemoći da se suočimo sa snagom i temama njenih dela.“
Los Angeles Review of Books

Ljubavni život

Cruja Šalev

 

 

Porijeklo

Saša Stanišić

 

U proleće

Karl Uve Knausgor

 

 

S najgorim namerama

Alesandro Piperno

 

 

Ljudska posla

Karin Tuil

 

Putujuće kazalište

Zoran Ferić

Die Liebe im Ernstfall

Daniela Krien

 

 

U leto

Karl Uve Knausgor

 

 

The Vanishing Half

Brit Bennett

Burnt Sugar

Avni Doshi

L’Arminuta
(A Girl Returned)

Donatella Di Pietrantonio

 

 

Luster

Raven Leilani

Yoga

Emmanuel Carrère