Knjiga za Maju

Marko Tomaš

 

 

15. decembar 2023.

 

 

 

Knjiga za Maju je Tomaševa prozna knjiga nemira, raspadanja i pokušaja objedinjavanja bića, što znači i svijeta, koji autoru uporno izmiče, od dana nomadskih koji nisu stvorili uporište, do onih kada vrline i poroci mijenjaju hijerarhiju pa se moralni kompas suludo vrti. Sve se to očituje i u autorovoj poetici, koja prati i oponaša rastrzanost bića i pokušaje njegove defragmentacije. No, još nije vrijeme za rezignaciju. Samo se treba pokrenuti, još jednom uroniti.
Kruno Lokotar

U istoimenom delu, Mani Larsene opisuje šta je BLAST: kada se nađe u eksploziji, telo će, pre no što ga dokače vrelina i krhotine, osetiti nešto najbliže istinskoj slobodi. „Na delić sekunde lebdite, uništeni iznutra.“ Književnost Marka Tomaša saopštava se svetu s baš takvog mesta, ovim romanom još više no ranije. Pred vama je topla i izuzetno poštena knjiga, ma kako se autor zaklinjao da neprestano laže.
Marko Šelić Marčelo

Knjiga za Maju donosi posve intimnu priču, ali i priču čitave jedne generacije, rastrgane nasljeđem prošlosti i nametnutim očekivanjima društva. Priča je to o mnogim izmještanjima i jednom povratku – povrh svega o ljubavi, onoj sudbinskoj, ispisanoj bez imalo patetike. Svojim drugim romanom i možda najosobnijim djelom dosad, Tomaš je još jednom potvrdio da je reč o iznimnom proznom autoru s već prepoznatljivim pjesničkim senzibilitetom.
Ena Katarina Haler

Sezona berbe

Magdalena Blažević

 

januar 2024.

blankponišteno

Mišel Uelbek

 

januar 2024.

blank Dnevnik praznine

Emi Jagi

 

februar 2024.

blankFafarikul

Đurđica Čilić

 

mart 2024.

blankOdluka

Karin Tuil

 

april 2024.

blankBeli zubi

Zejdi Smit

 

april 2024.

blank Betty Blue (37º2 le matin)

Philippe Dejan


maj 2024.

blank Das Café ohne Namen

Robert Zetaler


jun 2024.

blankLe mage du Kremlin

Giuliano da Empoli

blankO lepoti

Zejdi Smit