Totalna rasprodaja

Mira Furlan

 

3. april 2023.

 

 

Retko ko je poput Mire Furlan uspevao da od vlastitih, često vrlo privatnih i intimnih životnih situacija dođe do važnih univerzalnih tema. Spisateljsko umeće proslavljene glumice možda je najbolje vidljivo u njenoj kolumni koju je jednom nedeljno nekoliko godina početkom milenijuma pisala za Feral Tribune. Izabrane kolumne objavljene su prvi put 2009. pod naslovom Totalna rasprodaja u izdanju izdavačke kuće Samizdat. I sasvim je svejedno da li Mira Furlan pripoveda o sebi ili o svojoj generaciji, o emigrantima, Holivudu ili prijateljima glumcima, ona uvek besprekorno pogađa srž problema i, što je još važnije, emociju, koju prenosi podjednako moćno kao što je to činila i u glumi. Totalna rasprodaja nije samo sakupljena zbirka kolumni već je i uvid u svet koji se pred nama raspada bez obzira na to govorimo li o ekologiji, politici ili kulturi, a taj je raspad Mira Furlan ulovila u svim detaljima i naizgled sporednim pojavama, te videla naš svet savršeno čisto i aktuelno i danas, gotovo dve decenije kasnije.

………………………..

„Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorica – ne pristajući na status objekta, pa ni ’objekta koji misli’ – mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike. Svijet Mire Furlan – u kojem ima i prkosa i razumijevanja, i gorčine i nježnosti, i dvojbi i ironije – bez sumnje je raskošan.“
Viktor Ivančić

Najskrovitiji spomen ljudi

Mohamed Mbugar Sar

 

17. april 2023.

 

 

Mladi senegalski pisac Dijegan Latir Faj 2018. godine u Parizu otkriva mitsku knjigu, Lavirint nečovečnog iz 1938. Njenom autoru, svojedobno prozvanom „crni Rembo“, gubi se svaki trag nakon skandala koji je njegova knjiga pokrenula. Potpuno fasciniran, Dijegan kreće stopama misterioznog pisca, suočavajući se na tom putu s velikim tragedijama poput kolonijalizma i Šoe. Od savremenog Pariza preko posleratne Argentine do senegalskog sela, kakva ga istina čeka u centru tog lavirinta?

Beskrajne inventivnosti i neponovljive ironije, Najskrovitiji spomen ljudi je izuzetan roman, radikalno i aktuelno istraživanje složenog nasleđa kolonijalizma, ali i izjava ljubavi književnosti i njenom bezvremenom uticaju. Knjiga koja se puno usuđuje – i trijumfuje.

DOBITNIK GONKUROVE NAGRADE

………………………..

„Sjajna knjiga, dragulj umešnosti koji vas očarava, nosi i prati. Delo fascinantne teme i arhitekture koja je savršena koliko i uzbudljiva.“
L’Express

„Impresivna ambicija i zadivljujuća narativna energija ovog romana nose sve pred sobom.“
– Le Monde