Joga

Emanuel Karer

 

1. novembar 2021.

Emanuel Karer je na desetodnevnom kursu vipasane, na kojem učesnici ne mogu da komuniciraju međusobno niti sa spoljnim svetom, kada se dogodi napad na Šarli ebdo. Zamoljen da napiše govor u čast nastradalog Bernara Marija, naglo prekida odmor i vraća se u Pariz. Život mu se raspada: njegov brak se okončava, a zatim i veza s ljubavnicom. Sledi razdoblje duboke depresije koje ga vodi u bolnicu na terapiju elektrošokovima. U pokušaju da preokrene svoju nepodnošljivu svakodnevicu, odlazi na ostrvo Leros, gde provodi nekoliko meseci moderirajući radionice pisanja za mlade avganistanske izbeglice.

Ne štedeći druge, a ponajmanje sebe, Karer nam donosi bolno iskreno priču o jogi i depresiji, meditaciji i terorizmu, čežnji za jedinstvom i bipolarnom poremećaju. Stvari koje na prvi pogled ne idu zajedno, a ipak – idu.

Joga je jedna od onih dragocenih knjiga koje nas teraju da cenimo trenutke čiste radosti ma koliko bili mali, kao i da pokušamo da postanemo bolji ljudi.

. . . . . . . . . . . . . . . . . 

„Emanuel Karer je hteo da napiše knjigu o jogi. Naslov i jeste Joga, ali boje koje je koristio su tamnije nego što se očekivalo.“
Le Soir

„Možda najbolja knjiga Emanuela Karera.“
France Inter

„Hteo je da napiše ’veselu’ knjigu o jogi, a onda ga je zgromila depresija. U ovom maestralnom zaronu u ponor ipak se nazire put do oporavka, koji jeste moguć.“
Télérama

„Emanuel Karer na sebi svojstven način govori o svom silasku u pakao depresije.“
Le Devoir

Zemljani

Sajaka Murata

 

15. novembar 2021.

Kao dete, Nacuki se ne uklapa – ne zato što ne želi, već zato što ne može. Ona privlači gnev samim svojim postojanjem. Roditelji je kinje ili ignorišu, sestra je ljubomorna na nju, a nastavnik je seksualno zlostavlja. Da bi se nosila s užasima svakodnevice, Nacuki beži u izmaštan svet gde joj je plišana igračka koja govori najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci.

Dvadeset tri godine kasnije, Nacuki je prisiljena da se uklopi u društvo koje smatra fabrikom za proizvodnju beba. Udata je, svi se pitaju zašto još nije trudna, a mračne senke iz detinjstva je progone.

Teskoban roman o neuklopljenosti i traumama, koji preispituje najukorenjenije društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu. Sajaka Murata se u Zemljanima potvrdila kao hroničarka intenzivne nelagode koju neprilagođeni osećaju kada pokušaju da se uklope.

. . . . . . . . . . . . . . . . . 

„Snaga Muratinog glasa leži u lažno naivnim naočarima kroz koje ona filtrira svoj mračni pogled na čovečanstvo: mi Zemljani smo tužni, krnji roboti, koji zbunjeno teturaju po svetu.“
The New York Times Book Review

„Murata se drži detinje ideje s imaginativnim žarom, briljantno razotkrivajući bezosećajnost i proizvoljnost običajâ.“
The New Yorker

„Šokantno, urnebesno i izuzetno mračno, a zabavno. Murata je stvorila nezaboravan, originalan hibrid apsurdne fantastike i oštrog realizma.“
The Financial Times

„Često uznemirujuće ali uzbudljivo štivo, s bizarnim humorom.“
The Guardian

„Izuzetno šarmantna, čudna i srceparajuća priča.“
Literary Hub

Matate, amor

Ariana Harwicz

Animal

Lisa Taddeo

My year of rest and relaxation

Ottessa Moshfegh

 

Det Europæiske Forå

Kaspar Colling Nielsen

The Heavens

Sandra Newman

 

Les enfants sont rois

Delphine de Vigan

The Copenhagen Trilogy

Tove Ditlevsen

Pamjati pamjati

Maria Stepanova

Matrix

Lauren Groff

Borgo Sud

Donatela di Pjetrantonio

Tirza

Arnon Grunberg