Vraćena

Donatela di Pjetrantonio

 

27. septembar 2021.

 

 

Neimenovana devojčica, s koferom u jednoj i torbom s cipelama u drugoj ruci, zvoni na vrata ljudima koje ne poznaje. U jednom danu izgubila je sve – udoban dom, bliske prijateljice i bezuslovnu roditeljsku ljubav. Ili bolje rečeno, ljubav onih za koje je verovala da su joj roditelji. Bez upozorenja i ikakvog objašnjenja, u trinaestoj godini biva vraćena biološkoj porodici, među neznance koji ne deluju nimalo srdačno, niti se raduju njenom povratku.

Zbunjenost glavne junakinje je potresna, baš kao i njeno naivno uverenje da će njeni najmiliji uvideti svoju grešku i doći po nju. Za Vraćenu, kako je drugovi nazivaju, počinje novi život, život u kome je čekaju odricanja, borba i odmeravanje snaga sa ženom koja ju je rodila.

Dočaravanje ovako temeljnih životnih potresa traži grube i sirove reči, a Donatela di Pjetrantonio savršeno vlada snagom tih reči. Vraćena je moćan, težak i očaravajući roman o ljubavi i napuštanju, mučnom prilagođavanju, emotivnom previranju i sazrevanju.

. . . . . . . . . . . . . . . . . 

Vraćena je jednako dirljiva koliko i potresna knjiga. U ovom lucidnom proučavanju identiteta i pripadnosti, Donatela di Pjetrantonio je učinila da gubitak njene junakinje bude čist dobitak za čitaoce.“
The Economist

„Di Pjetrantonio piše s varljivom jednostavnošću. Svaka scena, svaki detalj izvedeni su pedantno, bez viška sentimentalnosti. Vraćena je bolno lepa i razorno snažna knjiga.“
Star Tribune

„Upečatljiv i ganutljiv roman o sazrevanju, neizmerno lepo napisan.“
Kirkus Review

„Tanana a snažna proza Donatele di Pjetrantonio donosi priču o odrastanju, majkama, ćerkama, sestrama i samootkrivanju.“
World Literature Today

Sjaj

Rejven Lejlani

 

11. oktobar 2021.

 

 

Idi pokušava da preživi. Brlja na dosadnom poslu u kancelariji, gde rade samo belci, spava s pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja s Erikom, sredovečnim belcem koji živi u predgrađu sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Kao da manevrisanje promenljivim prostorom seksualne i rasne politike nije dovoljno teško za jednu mladu ženu, nemajući gde, Idi upada naglavce u Erikov dom i porodični život.

Rejven Lejlani na intiman i bolno duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i rasizmom, istovremeno ispitujući seksualnost i traume, moć i privilegije.

Oštar, provokativan i iznenađujuće nežan, Sjaj je pobrao hvalospeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman.

. . . . . . . . . . . . . . . . . 

„Humor u kombinaciji s kristalnom prozom u priči o mladoj Amerikanki na razmeđu kapitalizma, rasizma i seksizma.“
The Guardian

„Priča o vanbračnoj vezi doživljava skriveni obrt kada zavodnica postane deo porodice.“
The New Yorker

„Seks, neuspeh i rastrzanost jedne Afroamerikanke između posla i života, bez filtera.“
The New York Times

„Rejven Lejlani je stvorila lepu, saosećajnu priču o intimnosti i umetnosti koja će vas zapanjiti i raniti.“
― Brit Benet, autorka romana Polovina koja nedostaje

Joga

Emanuel Karer

 

Matate, amor

Ariana Harwicz

Animal

Lisa Taddeo

My year of rest and relaxation

Ottessa Moshfegh

 

Det Europæiske Forå

Kaspar Colling Nielsen

The Heavens

Sandra Newman

 

Les enfants sont rois

Delphine de Vigan

The Copenhagen Trilogy

Tove Ditlevsen

Pamjati pamjati

Maria Stepanova

Matrix

Lauren Groff

Borgo Sud

Donatela di Pjetrantonio

Tirza

Arnon Grunberg