KONKURS
ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN

Dragi prijatelji, sa velikim zadovoljstvom predstavljamo spisak rukopisa koji su ušli u uži izbor.

 • Aperkat
 • Balkanibal
 • Bulevar Somnium
 • Ernest Kon samo što nije umro
 • Huk male ptice
 • Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo
 • Porodične vrijednosti
 • Proročica
 • Smrt sablasnog kosača
 • Veliki eksperiment
 • Zavese na našim prozorima

Krajem avgusta objavićemo koji rukopisi su ušli u najuži izbor.

Izdavačka kuća Booka i OTP banka dodeljuju nagradu za najbolji novi, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku. 

Pobednici ili pobedniku sledi nagrada od 250.000 dinara i objavljivanje romana u izdanju izdavačke kuće Booka.

Odluku o pobednici ili pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka.

Pravila i uslovi konkursa:

1. Na konkurs se prijavljivalo isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara.

2. Rukopis ne sme da nosi ime autora već samo šifru. Konkurs je anoniman i stavljanje pravog imena značiće automatsku diskvalifikaciju.

3. Dokument u kome se nalazi roman imenuje se po naslovu romana. Roman ne sme biti kraći od 180.000 karaktera (s razmacima).

4. Roman ne sme biti ranije objavljivan, integralno ili bilo koji njegov deo, pre ili za vreme konkursa, ni na jednom mediju.

5. Nakon što su roman prijavili na konkurs, učesnici se obavezuju da za vreme trajanja konkursa ni s jednom drugom izdavačkom kućom neće sklopiti ugovor o objavljivanju tog romana.

6. Rok za prijavu je 15. jun 2022.

7. Odluku o pobednici ili pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka. Rezultati konkursa će biti objavljeni 15. novembra 2022. godine.

8. Pobednici ili pobedniku konkursa biće dodeljena novčana nagrada u iznosu od 250.000 dinara koja predstavlja avansni honorar za prvo izdanje koje će biti štampano u 3000 primeraka. Za svako sledeće izdanje autorka ili autor će primiti naknadu po standardnim uslovima izdavačke kuće Booka.

9. Nagrađena autorka ili autor obavezuje se da će ustupiti autorska prava za izdavanje romana izdavačkoj kući Booka na 10 godina, kao i pravo objavljivanja i distribucije nagrađene knjige u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ustupanje prava se odnosi na štampanu, audio i digitalnu verziju knjige.

10. Izdavačka kuća Booka kontaktiraće s pobednicom ili pobednikom konkursa u septembru. Urednički tim će raditi s njom ili njim na rukopisu i pripremati ga za objavljivanje. Nagrađena autorka ili autor obavezuje se da će tokom rada na rukopisu odluku o pobedi sačuvati u tajnosti do objavljivanja rezultata konkursa 15. novembra.

11. Prema preporuci žirija, izdavačka kuća Booka može štampati još nekoliko rukopisa dospelih na konkurs. Posle završetka konkursa, izdavačka kuća Booka može ponuditi ugovor autorima čija je dela preporučio žiri. Ako članovi žirija ustanove da nijedan od prispelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterijume, nagrada ne mora biti dodeljena, niti izdavačka kuća Booka mora objaviti knjigu.