blank
Back Cover
Odlomak

Zemljani

Uznemirujući, sablasan, nepredvidiv, ali iznad svega opčinjavajući roman Sajake Murate, autorke Prodavačice, o traumama i odgovoru na njih, o neuklopljenosti, svireposti i mogućnosti slobode u rigidnom svetu.

990,00 RSD 891,00 RSD

Kao dete, Nacuki se ne uklapa – ne zato što ne želi, već zato što ne može. Ona privlači gnev samim svojim postojanjem. Roditelji je kinje ili ignorišu, sestra je ljubomorna na nju, a nastavnik je seksualno zlostavlja. Da bi se nosila s užasima svakodnevice, Nacuki beži u izmaštan svet gde joj je plišana igračka koja govori najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci.

Dvadeset tri godine kasnije, Nacuki je prisiljena da se uklopi u društvo koje smatra fabrikom za proizvodnju beba. Udata je, svi se pitaju zašto još nije trudna, a mračne senke iz detinjstva je progone.

Teskoban roman o neuklopljenosti i traumama, koji preispituje najukorenjenije društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu. Sajaka Murata se u Zemljanima potvrdila kao hroničarka intenzivne nelagode koju neprilagođeni osećaju kada pokušaju da se uklope.

Autor

Sajaka Murata

Prevodilac

Nataša Tomić

Dizajn korica

Nikola Korać

Naslov originala

Chikyu Seijin

Broj strana

217

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-6084-004-4

Kritike

„Snaga Muratinog glasa leži u lažno naivnim naočarima kroz koje ona filtrira svoj mračni pogled na čovečanstvo: mi Zemljani smo tužni, krnji roboti, koji zbunjeno teturaju po svetu.“
— The New York Times Book Review

„Murata se drži detinje ideje s imaginativnim žarom, briljantno razotkrivajući bezosećajnost i proizvoljnost običaja.“
— The New Yorker

„Šokantno, urnebesno i izuzetno mračno, a zabavno. Murata je stvorila nezaboravan, originalan hibrid apsurdne fantastike i oštrog realizma.“
— The Financial Times

„Često uznemirujuće ali uzbudljivo štivo, s bizarnim humorom.“
— The Guardian

„Izuzetno šarmantna, čudna i srceparajuća priča.“
— Literary Hub

Možda bi vas zanimalo