blank
Back Cover
Odlomak

Totalna rasprodaja

Strastvena, principijelna i prkosna, Mira Furlan preispituje stvarnost oko sebe i jasno sagledava sveprisutno rasulo, bilo da je u pitanju politika ili kultura, Holivud ili Balkan. Frustrirana svetom u kome je sve na prodaju, duhovitim i britkim kolumnama daje nam uvid u svoj svet, u kojem ima i gorčine i razumevanja, i nežnosti i osude, i zajedništva i nepripadanja.

1.199,00 RSD 990,00 RSD

Retko ko je poput Mire Furlan uspevao da od vlastitih, često vrlo privatnih i intimnih životnih situacija dođe do važnih univerzalnih tema. Spisateljsko umeće proslavljene glumice možda je najbolje vidljivo u njenoj kolumni koju je jednom nedeljno nekoliko godina početkom milenijuma pisala za Feral Tribune. Izabrane kolumne objavljene su prvi put 2009. pod naslovom Totalna rasprodaja u izdanju izdavačke kuće Samizdat. I sasvim je svejedno da li Mira Furlan pripoveda o sebi ili o svojoj generaciji, o emigrantima, Holivudu ili prijateljima glumcima, ona uvek besprekorno pogađa srž problema i, što je još važnije, emociju, koju prenosi podjednako moćno kao što je to činila i u glumi. Totalna rasprodaja nije samo sakupljena zbirka kolumni već je i uvid u svet koji se pred nama raspada bez obzira na to govorimo li o ekologiji, politici ili kulturi, a taj je raspad Mira Furlan ulovila u svim detaljima i naizgled sporednim pojavama, te videla naš svet savršeno čisto i aktuelno i danas, gotovo dve decenije kasnije.

Autor

Mira Furlan

Dizajn korica

Tamara Tasić

Broj strana

271

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-035-8

Kritike

„Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorica – ne pristajući na status objekta, pa ni ’objekta koji misli’ – mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike. Riječ je o vrlo finome tkanju. Riječ je o umjetnici i intelektualki koja se ne miri sa zadanostima, nego uporno propituje stvarnost oko sebe, do najneugodnijih detalja, i pokušava procijeniti gabarite vlastitog nepripadanja. Za ovo je štivo nepripadanje vjerojatno ključna riječ u kojoj su sažeti i stav i sudbina, a proizlazi iz one vrste stvaralačke vokacije što ju je Joni Mitchell opisala kao ’nespremnost na kooperaciju’. Rezultat je nekonformizam u svoj svojoj delikatnosti; rijetkim literarnim darom autorica uspijeva predočiti, reklo bi se, suptilnu stranu pobune. K tome, u pozadini sve vrijeme kao da odzvanja mantra učitelja joge: Ne traži ništa izvan sebe… A svijet Mire Furlan – u kojem ima i prkosa i razumijevanja, i gorčine i nježnosti, i dvojbi i ironije – bez sumnje je raskošan.“
Viktor Ivančić