blank
Back Cover
Odlomak

Tirza

Na prvi pogled, Hofmester je uglađen, pristojan i tih, čovek iz prošlog doba pomalo nesnađen u sadašnjem svetu. Međutim, polako se razotkriva kao neurotik fokusiran na materijalno i nesposoban za otvorenu komunikaciju, a potom i kao ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Upečatljiv, intrigantan i bizaran, Tirza je roman koji čitaoce drži u nelagodnoj opčinjenosti do samog kraja.

1.397,00 RSD 1.199,00 RSD

Jergen Hofmester je nekad imao sve: lepu ženu i dve ljupke ćerke, Ibi i Tirzu, ugledan posao urednika u izdavaštvu, kuću u boljem delu Amsterdama i poveću ušteđevinu. Međutim, žena ga je napustila, Ibi se odselila i dobio je otkaz. Sada vodi miran život s voljenom Tirzom, sve dok mu ona ne kaže da će otputovati u Afriku s dečkom koji Hofmestera podseća na poznatog teroristu.

Slojevi udobne učmalosti izobilja umotanog u političku korektnost i ljubaznost počinju da se ljušte, i sporo ali neumitno se otkriva moralni i egzistencijalni sunovrat. Hofmester, običan i tih čovek, ogoljava se kao otuđeno, ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Dramaturški suvereno, Grunberg čitaoce vodi do najružnijih dubina ljudske duše, namećući pitanje da li Hofmester živi u svakom od nas ili je on ipak poseban slučaj.

Autor

Arnon Grunberg

Prevodilac

Mila Vojinović

Dizajn korica

Jakov Jakovljević

Broj strana

457

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-024-2

Kritike

Tirza je jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima. Ovim romanom Grunberg polako, ali sigurno napreduje prema klasi najboljih autora koji lucidno pišu o neshvatljivosti ljudskih postupaka.“
Haarlems Dagblad

„Izuzetan spoj porodične drame, trilera i analize života srednje klase.“
Die Presse

„Tirza je roman o tome kako su strašni i odvratni svi ti mirni, tihi i dobri ljudi.“
Miljenko Jergović
( >> ceo prikaz)

Možda bi vas zanimalo