Predaja
Predaja
Back Cover
Odlomak

Predaja

Distopijski roman smešten u neodređeno blisku budućnost, parabola o bezmirisnom i otuđenom svetu u kojem je pojedinac koji se ne uklapa u dehumanizovano društvo na kraju neizostavno gubitnik.

693,00 RSD 594,00 RSD

Neimenovani junak ovog distopijskog romana smeštenog u neodređeno blisku budućnost pripoveda o životu sa svojom ženom u ratom razorenoj zemlji, dok su njihova dva sina negde na frontu. Jednoga dana se na njihovom pragu niotkuda pojavljuje dečak, koji ne progovara ni reč, i koga oni prihvataju i krišom se staraju o njemu. Ubrzo vlasti naređuju da se čitava oblast evakuiše, tako da su i oni prinuđeni da napuste svoj dom. Povevši sa sobom i dečaka, odlaze u pravcu prozirnog grada, gde će otpočeti novi život. U tom gradu sazdanom od stakla vladaju red i mir, besprekorna čistoća i urednost, a vlasti se brinu o tome da sve osnovne ljudske potrebe budu zadovoljene. U tom naizgled savršenom gradu, gde su svi vedri i zadovoljni, sve kontrolisano i nema privatnosti ni tajni, jer ništa nije skriveno od tuđih pogleda, gde je pivo besplatno a novac ne postoji – zaboraviće na strahote rata, ali i na svoje sinove vojnike.

Predaja je parabola o bezmirisnom i otuđenom svetu u kojem je pojedinac koji se ne uklapa u dehumanizovano društvo na kraju neizostavno gubitnik. Iako nije nikakav heroj, već prost čovek koji se povinuje onima koji imaju moć, glavni junak ipak ne gubi svu osećajnost, čuvajući time i svoju ljudskost. Možda se u tome krije značenje prvobitnog naslova pod kojim je Loriga, kao veliki ljubitelj fudbala, skriven iza pseudonima Sebastijan Veron, poslao roman na konkurs izdavačke kuće Alfaguara, a koji je glasio Pobeda.

Autor

Raj Loriga

Prevodilac

Vuk Šećerović

Dizajn korica

Jakov Jakovljević

Broj strana

179

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2019.

ISBN

978-86-80830-18-6

Kritike

„Raj Loriga je jedan od onih retkih pisaca kakvi su Uelbek i Murakami, koji svojim delima redefinišu književnost XXI veka.“
Vejn Barouz, The Big Issue

„Čitajte roman Raja Lorige. Fantastičan je. Neverovatan.“
Gael Garsija Bernal

„Izvanredna knjiga. Čitalac će morati da se suoči s najtežim životnim pitanjima.“
Giljermo Arijaga

„Dosledna i dalekosežna parabola o savremenom svetu uverljivo i dirljivo ispripovedana.“
Santijago Ronkaljolo

Možda bi vas zanimalo

blank

Pokoravanje

1.199,00 RSD 990,00 RSD
blank

Snaga

990,00 RSD 891,00 RSD
blank

Serotonin

1.199,00 RSD 990,00 RSD