blank
Back Cover
Odlomak

Polje

Na groblju provincijskog gradića Paulštata mrtvima je pružena prilika da se obrate živima, dat im je glas da ispričaju šta im je obeležilo život, bilo da su to momenti velike sreće, životna razočaranja ili čežnje koje su ih gonile. Polje je roman koji nas podseća da život treba – živeti.

891,00 RSD 792,00 RSD

Na groblju provincijskog gradića Paulštata mrtvima je pružena prilika da se obrate živima, dat im je glas da sumiraju svoj život ili da izveste kako su umrli. Pobožne, prikladne ili jednostavno neistinite epitafe na njihovim nadgrobnim pločama zamenjuje prava suština njihovog iskustva.

A šta bi oni rekli? Kakvu bi priču o svom životu odlučili da ispričaju? Da li bi to uopšte bila priča, ili tek sećanje na trenutak ili određeno osećanje, radost, ljubav ili mržnju?

Polje čini dvadeset devet priča i glasova koji se ponekad nadopunjuju a ponekad suprotstavljaju jedni drugima. To su ležerne, dirljive, dramatične i bizarne priče, različite koliko i ljudi sami. U ovom susretu s mrtvima, ispunjenom mekim humorom i prijateljskim prepoznavanjem, Robert Zetaler iz usputnih i naizgled nevažnih stvari gradi nešto veće: sliku ljudskog suživota.

Autor

Robert Zetaler

Prevodilac

Ljiljana Ilić,

Nataša Vukajlović-Fischer

Dizajn korica

Jelena Šušnjar

Naslov originala

Das Feld

Broj strana

177

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-70-4

Kritike

„Veliko je umeće tako istančano i nimalo patetično opisati ljudska osećanja: gubitak, ljubav, nadu i usamljenost. Zetaler nam to umeće ovde veličanstveno razotkriva.“
— ZDF Aspekte

„Jedna od onih retkih knjiga koje vas egzistencijalno dirnu i promene vas.“
— SWR

„Kao malo koji pisac današnjice, Robert Zetaler ume svojim likovima da podari ljudsko dostojanstvo.“
— Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Robert Zetaler umešno priča o tišini i kraju. Majstor je jednostavnosti, trenutka, prolaznog; sve lebdi, sve je lako, čak i težina, i sve jednom dolazi svome koncu, nekako, a u međuvremenu živimo svoj život.“
— Focus

Možda bi vas zanimalo