blank
Back Cover
Odlomak

Naša žena

Fenomenalnim dijalozima sa skrivenim humorom u usputnim opaskama i čitavim intimnim dramama u prećutanom, Tanja Mravak opisuje svima dobro poznate situacije ženske svakodnevice i smešta nas za sto svojih junakinja i junaka, u njihove spavaće sobe i kancelarije, pružajući nam osećaj da se nalazimo upravo tamo gde se priča odvija.

891,00 RSD 792,00 RSD

Žene u pričama Tanje Mravak su generacijski, po obrazovanju, bračnom stanju i uverenjima veoma različite. One su majke, ćerke, tetke, komšinice, žene bez partnera, ljubavnice, obične, naše žene, koje ponekad nisu ni svesne nametnutih rodnih uloga, a nekad na njih pristaju ili ih čak nameću drugima.

Naša žena, međutim, nije knjiga samo ili prvenstveno o ženama. Mravak priča o rodbinskim odnosima, o ljubavima, o muškarcima i ženama čije su uloge određene patrijarhalnim obrascima.

Minimalistički i nenametljivo, dijalozima za koje dobar scenarista ubija, autorka piše o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju često prećutanu ili skrivanu intimnu dramu. Ovo su priče o ženskoj svakodnevici, o ženama koje nisu heroine u borbi protiv patrijarhata, o sitnim potresima u njihovim životima koji su dovoljno snažni da ih preusmere.

Autor

Tanja Mravak

Dizajn korica

Danica Čudić

Broj strana

173

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-019-8

Kritike

Tanja Mravak je majstor(ica) finog detalja koji možete ne opaziti ako čitate površno, a koji govori koliko i čitave sociološke studije, kao i dijaloga koji retko kod kog od savremenika/-ca zvuči ovako nenacifrano i „neknjiževno“.
– Teofil Pančić

Mravak pokazuje suverenost vladanja jezikom. I kad piše svađu, i kad piše raspravu, i kad piše zajedljivi komentar i ironiju, i kad je cinična, i kad se smije, i kad su joj likovi tužni, zlobni, blesavi ili samo nezainteresirani, ona ostaje unutar okvira govora, pokazujući kako se običnom komunikacijom pripovijedaju bogati svjetovi ispunjeni potentnim sukobima i kontradikcijama.
– Matko Vladanović

Riječ je o prikazivanju realiteta ženske svakodnevice, o feminizmu bez feminističke teorijske prtljage, o književnosti koja nije niti sudište, niti učilište, niti pozornica za deklamaciju čvrstih stavova i poruka. (…) Autorica se zavlači likovima pod kožu, pritajuje i nastoji bez puno komentiranja ispričati priču.
– Katarina Luketić