blank
Back Cover
Odlomak

Najskrovitiji spomen ljudi

Najmlađi dobitnik Gonkurove nagrade

Senegalski pisac T. Š. Eliman je 1938. nestao bez traga nakon skandala koji je njegova knjiga pokrenula. U Parizu 2018. Dijegan Latir Faj otkriva tu knjigu i postaje opsednut time da otkrije šta se dogodilo s misterioznim piscem. U nelinearnoj naraciji koja se proteže od devetnaestog veka do danas, Sar nas upoznaje s ljudima čiji su se putevi ukrstili sa zagonetnim T. Š. Elimanom, smelo i vešto se poigravajući različitim stilovima, književnim oblicima i pričama umetnutim unutar priča. Višeslojan, inventivan, perfektno vođen i, povrh svega, izuzetno zabavan roman, remek-delo francuske savremene književnosti.

1.199,00 RSD 990,00 RSD

Mladi senegalski pisac Dijegan Latir Faj 2018. godine u Parizu otkriva mitsku knjigu, Lavirint nečovečnog iz 1938. Njenom autoru, svojedobno prozvanom „crni Rembo“, gubi se svaki trag nakon skandala koji je njegova knjiga pokrenula. Potpuno fasciniran, Dijegan kreće stopama misterioznog pisca, suočavajući se na tom putu s velikim tragedijama poput kolonijalizma i Šoe. Od savremenog Pariza preko posleratne Argentine do senegalskog sela, kakva ga istina čeka u centru tog lavirinta?

Beskrajne inventivnosti i neponovljive ironije, Najskrovitiji spomen ljudi je izuzetan roman, radikalno i aktuelno istraživanje složenog nasleđa kolonijalizma, ali i izjava ljubavi književnosti i njenom bezvremenom uticaju. Knjiga koja se puno usuđuje – i trijumfuje.

Autor

Mohamed Mbugar Sar

Prevodilac

Goran Kostrović

Dizajn korica

Jakov Jakovljević

Broj strana

461

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-036-5

Kritike

„Sjajna knjiga, dragulj umešnosti koji vas očarava, nosi i prati. Delo fascinantne teme i arhitekture koja je savršena koliko i uzbudljiva.“
L’Express

„Impresivna ambicija i zadivljujuća narativna energija ovog romana nose sve pred sobom.“
Le Monde

Najskrovitiji spomen ljudi putuje kroz prostor i vreme, od savremenog Pariza preko posleratne Argentine do senegalskog sela. Pored glavnog naratora, zbirka glasova se nadopunjuje obrazujući sveobuhvatnu priču, pošto je jedan od glavnih ciljeva romana da stavi različite realnosti i tradicije ’na isti nivo’“
The New York Times

Možda bi vas zanimalo