blank
blank
Back Cover
Odlomak

Ljeta s Marijom

Mozaik sastavljen od epizoda iz života pet generacija žena jedne porodice koje nose ime Marija, posveta je nezapisanom i zanemarivanom ženskom iskustvu i ženskim pričama koje se kao savremeni mitovi ili uputstva za život došaptavaju i prenose sa ženskog kolena na koleno.

891,00 RSD 792,00 RSD

U dalmatinskom gradiću, u staroj kamenoj kući, stotinu godina sećanja prenose žene koje sve nose ime Marija. U nizu epizoda, pre svega leti, prepričavaju se intimni događaji koji nisu ni spektakularni ni revolucionarni iako je u pozadini uvek ili neki rat, ili društvene okolnosti koje snažno određuju privatni život. Gde su bile, šta su radile, o čemu su mislile u svojim kuhinjama i sobama naše pretkinje, kako su odrastale i preživljavale nezamislive tragedije i kako su se radovale i ljubile – sve te priče se kao savremeni mitovi ili uputstva za život došaptavaju i prenose sa ženskog kolena na koleno.

U moćnom romanu o svim Marijama Dalmacije, Mediterana i Balkana, Olja Savičević Ivančević ispisala je suptilnu posvetu sistematski zanemarivanom i nezapisanom ženskom iskustvu i višestrukosti ženskog identiteta. Ljeta s Marijom nezaboravno je štivo i rodoslovno stablo svih familija naših krajeva, ono stablo koje živi i opstaje u svakom vremenu i nevremenu.

Autor

Olja Savičević Ivančević

Dizajn korica

Marija Stojisavljević

Broj strana

178

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-031-0

Kritike

„Olja Savičević Ivančević iznimno vješto vlada jezikom, ekonomična je i jasna, ali i, što je važnije, zavodljiva. Ljeta s Marijom fokusirana su na svakodnevicu, na intimno i skriveno, gdje se o velikim povijesnim događajima ne govori, ali se jasno čuje njihov eho.“
Magdalena Blažević

Možda bi vas zanimalo

Novi naslovi