blank
blank
Back Cover
Odlomak

Kratki čudesni život Oskara Vaoa

Igrajući se jezikom, slengom i referencama na pop kulturu, ali i stereotipima o geekovima i latino muškarcima, Džuno Dijaz maestralno prikazuje dominikansko-američko iskustvo, a ujedno i preispituje maskulinitet i ukazuje na opasnosti jednoglasja. Istovremeno urnebesno smešan i potresan, Dijazov roman je dirljiva priča o Oskaru, gojaznom štreberu iz geta, o nepokornim ženama iz njegove porodice i o burnoj dominikanskoj istoriji.

Dobitnik Pulicerove nagrade za književnost 2008.

1.199,00 RSD 990,00 RSD

Oskar je gojazni tinejdžer iz Nju Džersija dominikanskog porekla, uronjen u svet knjiga, igrica i stripova. Sanja da postane novi Tolkin i, iznad svega, da pronađe pravu ljubav. Međutim, veruje da njegovu porodicu generacijama prati kletva odgovorna za progone njegovih predaka pod diktatorskim režimom, ali i za sve njihove zlosrećne ljubavi. Usamljen i neuspešan na ljubavnom planu, Oskar odlučuje da će on biti njena poslednja žrtva.

Prateći buran život Oskara, njegove odbegle sestre i nepokorne majke, te epsko putovanje njegove porodice iz Santo Dominga, Džuno Dijaz slika nekoliko decenija bogate dominikanske istorije, kao i ambivalentno a neumoljivo kretanje dece imigranata ka američkoj srednjoj klasi.

Istovremeno urnebesno smešan i potresan, roman Kratki čudesni život Oskara Vaoa dirljiva je priča o izgubljenom identitetu, bremenu porodičnog nasleđa, američkom snu i istrajnosti u potrazi za ljubavlju, čak i kada nam je srce slomljeno.

Autor

Džuno Dijaz

Prevodilac

Bojan Bosnić

Dizajn korica

Nikola Korać

Broj strana

328

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-038-9

Kritike

„Čudesan roman čiju je originalnost možda jedino moguće opisati kao spoj Marija Vargasa Ljose, Zvezdanih staza, Dejvida Fostera Valasa i Kanjea Vesta… Dijaz je jedan od najoriginalnijih i najzavodljivijih glasova savremene američke književnosti.“
The New York Times

„Delo zapanjujuće originalnosti i različitosti, ispričano s neodoljivom, maničnom energijom.“
– The Guardian

„Mračan, osebujan i duhovit prvi roman Džuna Dijaza ubedljiv je argument za multiperspektivan pogled na život u kome se pojedinac ne može razumeti izolovano od istorije svoje porodice i nacije.“
– Publishers Weekly

„Knjiga koju barem jednom u životu treba pročitati.“
– Dejvid Bouvi