blank
Back Cover
Odlomak

Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu

Izabrane Dragojevićeve pesme napisane osamdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ. Ova zbirka nije jugonostalgična, ali ipak oslikava duh tog vremena i mladalački bunt – uz blagu autoironiju i hipertrofiranu samouverenost, autor se podsmeva autoritetima i okoštalim normama, uveren u to da je umetnost ono što je važno.

990,00 RSD 891,00 RSD

Otkrivanje poezije Srđana Dragojevića, filmskog stvaraoca čiji su filmovi obeležili srpsku kinematografiju od raspada SFRJ do danas, uzbudljivo je iskustvo. Bilo je takvo i sredinom onih nesrećnih devedesetih kada je izašlo prvo izdanje ove zbirke, a pretpostavljamo i nadamo se da će taj osećaj doživeti i čitaoci do kojih će stići ovo novo, sada, u ne tako srećnim dvadesetim. Nešto poput otkrića da je vaš omiljeni pevač napisao odličan roman ili pisac snimio originalan film. Uz sve to, tu je sada i znatno veća vremenska distanca; od nastanka pesama u ovoj zbirci proteklo je gotovo četrdeset godina, a autor je prelaz iz te u sledeću dekadu iskoristio da s poezijom završi i posveti se filmu.

Srećom, ova poezija stari dobro kao i njen autor, i poseduje sve one vrednosti zbog kojih ga volite – duhovitost, oštroumnost, hrabrost i uvek dobrodošlu sklonost ka autoironiji i apsurdu.

Autor

Srđan Dragojević

Dizajn korica

Monika Lang

Broj strana

173

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

12 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-046-4