Back Cover
Odlomak

Crkni, ljubavi

Crkni, ljubavi je roman o banalnosti bračnog odnosa, o čežnji za slobodom, o strasti i njenom odsustvu, roman o ženi koja se bori sa postporođajnom depresijom, svesnoj da ne uspeva da bude ono što od nje očekuje, preplavljenoj bolnim osećajem zatočenosti u ulozi majke i supruge. Maestralan roman jedne od najradikalnijih savremenih latinoameričkih autorki.

792,00 RSD 693,00 RSD

Arijana Harviks vrlo ogoljeno i smelo koristi radikalnu kritiku klišea, tipskog poimanja porodice i konvencionalnosti bračnog odnosa, razbijajući tabue o ulozi žene u njima. Ovu prozu u formi toka svesti glavne junakinje – mlade žene koja prolazi kroz teškoće u prihvatanju uloge majke i supruge – prožimaju ironija, erotizam, humor, nabujala seksualnost i nasilni porivi u suočavanju s bolnim osećajem teskobe i zatočenosti u životnom okruženju kojem ne oseća da pripada. Spram rutine svakodnevice i banalnosti bračnog odnosa, mislima glavne junakinje promiču poetične senzualne slike, pokatkad nadrealne i halucinantne, pa se briše jasna granica između snoviđenja i realnosti. Njene dane u kući na selu, između muža i deteta, pohodi žudnja koja se ničim ne može zadovoljiti, što je povremeno nagna na beg u šumu, u divljinu koju doživljava kao svoju istinsku postojbinu, ali istovremeno i kao među oko svog života.

Britak stil, ponekad sirov, ponekad poetičan, eliptične rečenice, kratka poglavlja, kao i šarolik jezik začinjen žargonskim i anahronim izrazima, čine ovu neobičnu i na trenutke pomalo uznemirujuću prozu intenzivnom, živom i upečatljivom, a neretko je zbog načina pripovedanja upoređuju s prozom Virdžinije Vulf.

― Vesna Vidaković

Autor

Arijana Harviks

Prevodilac

Vesna Vidaković

Dizajn korica

Danica Čudić

Naslov originala

Mátate, amor

Broj strana

133

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-6084-005-1

Kritike

„Neobuzdana i neukrašena, proza Arijane Harviks je divlje lepa… Portret majčinstva, strasti i mentalne bolesti koji udara u stomak.“
— Kirkus Reviews

„Hipnotišuća pripovedna snaga.“
— La Nación

„Harviks uspeva da namami čitaoce u mračne aspekte ljudskog uma.“
— Publishers Weekly

Crkni, ljubavi impresionira snagom naratorkinog neutaživog besa.“
— The New York Review of Books

„Arijana Harviks ima svež i odvažan glas, mračno uzbudljivu i privlačnu literarnu harizmu.“
Cruja Šalev, autorka romana Ljubavni život

Možda bi vas zanimalo