Dnevnik praznine

Subverzivni roman bizarnog zapleta i diskretnog humora koji razmatra šta u patrijarhalnom društvu znači biti žena koja se ne uklapa u tradicionalnu ulogu supruge i majke. Dnevnik praznine suptilan je bunt protiv uloga nametnutih ženama, prožet zadivljujućom dvosmislenošću koja čitaoce drži u neizvesnosti do samog kraja.

Najbolji debitantski roman u Japanu 2020.

990,00 RSD 792,00 RSD

Poništeno

U romanu koji ističe neuralgične tačke savremenog društva u rasponu od terorizma, imigracije, političkih spinova i problema sa zdravstvenim sistemom, Uelbek zapravo piše emotivnu, melanholičnu pripovest o boli, smrti, i pre svega o ljubavi, koja je naposletku jedino bitna.

1.991,00 RSD 1.694,00 RSD

Sezona berbe

Blažević je spisateljica koja opija rečima, iz njenih rečenica pršte emocije, mirisi i boje, a svaki pasus je moćna i gotovo opipljiva slika. U Sezoni berbe piše o ljubavi i čežnji, o najintimnijim i najbolnijim trenucima, o napuštenim prostorima i neprevaziđenim traumama, i stvara roman pun fine erotike i snažnih emocija.

891,00 RSD 792,00 RSD

Knjiga za Maju

U svom novom romanu Tomaš piše o detinjstvu, o Mostaru, o porodici, o vlastitoj izgubljenosti, o pisanju, o nametnutim očekivanjima, o osećaju krivice i strahu od neuspeha, a najviše o Njoj, koja unosi boje u njegov život. Ogoljava nam sebe, svoje zablude, loše izbore i navike, ali i – u ovdašnjoj književnosti retko razoružavajuće i upečatljivo – sve one sitnice kojima se ljubav očituje.

891,00 RSD 792,00 RSD

Jutarnja zvezda

Uzbudljiva kombinacija skandinavskog noara, horora i realistične drame. Knausgor stavlja monotonu svakodnevicu svojih devetoro likova u kontrast sa neobjašnjivom pojavom nove bleštave zvezde, svirepim ubistvima i neuobičajenim događajima, stvarajući tako dinamičan, napet i đavolski dobar roman koji se ne ispušta iz ruku.

1.991,00 RSD 1.694,00 RSD
Šutnja

Šutnja

Šutnja prati Mlađana, na prvi pogled uspešnog tranzicionog pobednika, dok putuje po bosanskim predelima, ali i po uspomenama iz zemlje koje odavno nema i rata koji je sve zauvek promenio. Živopisni i suptilno duhoviti dijalozi u kontrastu su s mučnim dilemama, a rastuća zebnja kulminira suočavanjem s demonima prošlosti od kojih Mlađan pokušava da pobegne.

Pobednički rukopis konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke za najbolji neobjavljeni roman 2023.

891,00 RSD 792,00 RSD

Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu

Izabrane Dragojevićeve pesme napisane osamdesetih godina prošlog veka, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ. Ova zbirka nije jugonostalgična, ali ipak oslikava duh tog vremena i mladalački bunt – uz blagu autoironiju i hipertrofiranu samouverenost, autor se podsmeva autoritetima i okoštalim normama, uveren u to da je umetnost ono što je važno.

990,00 RSD 891,00 RSD

O, Vilijame!

U romanu neusiljenog tona ćaskanja ili dnevničkih zapisa, Lusi Barton na preskok pripoveda o svom životu, bolnom raspadu braka, teškom detinjstvu, preispitujući svoju prošlost i sve što je mislila da zna o muškarcu koji je bio u njenom životu decenijama. Izvrsno sklopljeni odblesci nedovršenih razgovora i nasumičnih sećanja, bez suvišnih opisa i metafora, osvetljavaju zbrku i kontradikcije Lusinog, a možda i svakog braka.

Najuži izbor Bukerove nagrade 2022.

891,00 RSD 792,00 RSD

I onda opet, iz početka

Kombinujući komične epizode s promišljanjima o ljubavi, strahovima i željama, Grujić pripoveda priču o preispitivanjima čitave generacije s autentičnošću nekog ko temu poznaje iz prve ruke. I onda opet, iz početka delo je puno topline, istovremeno optimistično i cinično, prvi pravi milenijalski roman u srpskoj književnosti.

990,00 RSD 891,00 RSD

Inšallah, Madona, inšallah

Koristeći bosanske sevdalinke i dalmatinske klapske pesme kao podtekst za priče, Jergović prikazuje kako se pojedinačne i istorijske tragedije prožimaju sa životnom radošću i ljubavlju, i potcrtava kako slučajni događaji često imaju sudbinski značaj. Malo koje delo odiše tolikom empatijom, humorom i toplinom kao ova raskošna zbirka.

1.397,00 RSD 1.199,00 RSD

Gledajte kako plešemo

U nastavku Zemlje drugih, impresivne sage zasnovane na istoriji njene porodice, Slimani se fokusira na generaciju svojih roditelja, rastrzanu između uživanja u relativno lagodnom životu s jedne, i ideala o slobodi i jednakosti s druge strane. Opisujući pre svega iskustvo žena, autorka pronicljivo secira klaustrofobiju patrijarhalnog društva i glasno govori o porodičnim traumama i oslobađanju u konzervativnoj sredini.

990,00 RSD 891,00 RSD

Savršenstva

Ana i Tom su par digitalnih nomada i kreativnih hipstera koji su u kasnim dvadesetim emigrirali iz Italije u Berlin. Njihov život ovekovečen je slikama skladnih boja, gde je sve perfektno kadrirano i aranžirano. U svetu gde su svi društveno odgovorni, ganuti nepravdom i istovremeno lepi, pametni i dobri, Ana i Tom se savršeno uklapaju, ali ipak ih muči osećaj dubokog nezadovoljstva.
Provokativan, zabavan i pomalo gorak portret generacije koja pokušava da pronađe sreću u svetu gde je autentičnost sve ređa.

990,00 RSD 891,00 RSD

Kratki čudesni život Oskara Vaoa

Igrajući se jezikom, slengom i referencama na pop kulturu, ali i stereotipima o geekovima i latino muškarcima, Džuno Dijaz maestralno prikazuje dominikansko-američko iskustvo, a ujedno i preispituje maskulinitet i ukazuje na opasnosti jednoglasja. Istovremeno urnebesno smešan i potresan, Dijazov roman je dirljiva priča o Oskaru, gojaznom štreberu iz geta, o nepokornim ženama iz njegove porodice i o burnoj dominikanskoj istoriji.

Dobitnik Pulicerove nagrade za književnost 2008.

1.199,00 RSD 990,00 RSD

Sve što je muškarac

Sve što je muškarac vodi nas kroz slojeve svega onoga što čini belog muškarca u Evropi na početku 21. veka. U devet prividno nepovezanih priča Dejvid Soloj, izuzetno darovit majstor novog realizma, prikazuje malodušnost, ambiciju, krizu identiteta, lažnu samouverenost i suštinsku usamljenost savremenih muškaraca. Genijalan i inovativan roman, uznemirujuće mračan, ali neretko i urnebesno komičan, bio je u užem izboru za Bukerovu nagradu.

1.397,00 RSD 1.199,00 RSD

Ponekad se probudiš u Beogradu

Skoča je čekao da se poklope zvezde, note i reči. Da se asfalt i beton Ostina i Jerkovića stope u alhemijskom procesu stvarajući poseban entitet, toponim oblikovan njegovim stihovima. I konačno je tu: prava, stvarna, prva Skočina knjiga. A u njoj pedesetak istinski dobrih pesama koje se najpre čitaju brzo i žedno, a potom, kada se prva žeđ zadovolji, gustiraju do duboko u noć.

891,00 RSD 792,00 RSD

Brana na Atlantiku

Tokom pandemije, Begbede nalazi utočište na rtu Fere kod svog prijatelja Benoa Barterota, čudnog fanatika koji istovaruje hiljade tona šuta u more, odlučan da sačuva rt od neizbežnog porasta nivoa vode. Daleko od Pariza, okrenut Atlantiku, Begbede uranja u svoja sećanja i nudi nam novi, moglo bi se reći zreliji i intimniji prikaz svog života.

990,00 RSD 891,00 RSD

Najskrovitiji spomen ljudi

Najmlađi dobitnik Gonkurove nagrade

Senegalski pisac T. Š. Eliman je 1938. nestao bez traga nakon skandala koji je njegova knjiga pokrenula. U Parizu 2018. Dijegan Latir Faj otkriva tu knjigu i postaje opsednut time da otkrije šta se dogodilo s misterioznim piscem. U nelinearnoj naraciji koja se proteže od devetnaestog veka do danas, Sar nas upoznaje s ljudima čiji su se putevi ukrstili sa zagonetnim T. Š. Elimanom, smelo i vešto se poigravajući različitim stilovima, književnim oblicima i pričama umetnutim unutar priča. Višeslojan, inventivan, perfektno vođen i, povrh svega, izuzetno zabavan roman, remek-delo francuske savremene književnosti.

1.199,00 RSD 990,00 RSD

Totalna rasprodaja

Strastvena, principijelna i prkosna, Mira Furlan preispituje stvarnost oko sebe i jasno sagledava sveprisutno rasulo, bilo da je u pitanju politika ili kultura, Holivud ili Balkan. Frustrirana svetom u kome je sve na prodaju, duhovitim i britkim kolumnama daje nam uvid u svoj svet, u kojem ima i gorčine i razumevanja, i nežnosti i osude, i zajedništva i nepripadanja.

1.199,00 RSD 990,00 RSD

Posle zime

Intenzivna i pronicljiva knjiga o ljudskoj nesavršenosti i zabludi da ljubav može reštiti sve probleme. Prateći Klaudija, Kubanca u Njujorku, i Sesiliju, Meksikanke u Parizu, koji pokušavaju da nađu ravnotežu između želje za samoćom i potrebe za drugim ljudima, Gvadalupe Netel opisuje ledeno lice tuge i depresije sa zrelom iskrenošću koja je iznenađujuće retka u književnosti,

990,00 RSD 891,00 RSD

Strankinja

Prateći devojčicu koja odrasta bez zajedničkog jezika s gluvim roditeljima, Strankinja plete očaravajuću priču od haotične porodične komunikacije i pobune protiv očekivanja šta znači biti „dobra“ gluva osoba, migrant ili siromašna osoba. Intiman, duhovit i dirljiv prikaz nekonvencionalne porodice koji istražuje emocionalne prostore koje stvaramo svojim rečima i vezu između jezika i poimanja nas samih.

990,00 RSD 891,00 RSD