Publisher Picture

Branko Anđić, rođen u Beogradu, pisac, prevodilac, novinar.

Autor je romana Veličina sveta, Teški metal, Tajna agencija nove Jugoslavije, pripovedačkih knjiga Posle svirke, Lavica liže rane, Kao iz kabla, Ovo je istinita priča, Playback i Veliko spremanje, kao i esejističko-putopisne prozne knjige Na mapi utopije. Dobitnik je književne nagrade Vlade Republike Srbije „Miloš Crnjanski“ za 2011. godinu.

Jedan je od pokretača i urednika časopisa za svetsku književnost Pismo i negdašnji član uredništva Književnih novina. U izdavačkoj kući Laguna bio je kourednik biblioteke „Bolero“ posvećene savremenom hispanoameričkom romanu.

Saradnik jugoslovenskih, srpskih, argentinskih, španskih i severnoameričkih časopisa, kao istraživač savremene hispanoameričke proze, priredio je nekoliko pripovedačkih antologija s tog kontinenta.

Preveo je nekoliko desetina knjiga najuglednijih latinskoameričkih autora, poput H. L. Borhesa, M. Vargasa Ljose, K. Fuentesa, H. Donosa, G. Kabrere Infantea, F. Valjeha, G. Martinesa, S. Šveblin, R. Pilje, R. Kasteljanos, G. Netel i drugih. S engleskog je preveo knjige T. Kapotija, D. Bezmozgisa i D. Sedarisa.

Od 1990. do 2019. živeo je u Buenos Ajresu, gde je radio kao novinar, dopisnik jugoslovenskih, američkih, urugvajskih, čileanskih medija, a potom kao savetnik za komunikaciju, kulturu i kulturnu diplomatiju u Delegaciji Evropske unije u Argentini.