Author Picture

Zoran Ferić rođen je 1961. u Zagrebu. Diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od 1994. radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine, ali prvu knjigu priča, Mišolovka Walta Disneya, objavio je 1996. godine. Deset godina kasnije, dobio je za nju Nagradu Dekada. Za drugu knjigu priča, Anđeo u ofsajdu, objavljenu 2000. godine dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine.

Prvi roman Smrt djevojčice sa žigicama objavio je 2002, a sledeće godine pod naslovom Otpusno pismo izlazi mu zbirka kolumni koje piše za nedeljnik Nacional. Roman Djeca Patrasa objavio je 2005. godine u biblioteci Premijera Jutarnjeg lista. Šest godina posle, 2011, izlazi mu roman Kalendar Maja za koji je dobio nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog Sajma knjiga (Kiklop). Druga knjiga izabranih kolumni Apsurd je zarazna bolest izašla je 2012. godine. Roman Na osami blizu mora (2015) ovenčan je Nagradom Fran Galović, a za ilustrovanu knjigu za decu San ljetne noći (2019) dobio je Nagradu Grigor Vitez. Knjige su mu prevedene na desetak jezika.

Godine 2018. izabran je za predsednika Hrvatskog društva pisaca. Živi u Zagrebu i redovno održava radionice pisanja u Booksi i CeKaPe-u.