Author Picture

Kanadska književnica Mirijam Tevs (Miriam Toews, 1964) rođena je u varoši Štajnbah, u kanadskoj provinciji Manitobi. Živela je neko vreme u Montrealu i u Londonu, a poslednjih godina živi u Torontu.
 
Posle studija na Univerzitetu Manitobe i Kraljevskom koledžu u Halifaksu, radila je kao samostalni novinar u štampi i na radiju. Pažnju šire čitalačke javnosti skrenula je na sebe 2000. godine knjigom memoarske proze Swing Low: A Life, bolnim sećanjem na oca, koji je celoga života patio od depresije. Veliki književni proboj doživeće s romanom A Complicated Kindness (Komplikovana dobrota), objavljenim 2004, koji je više od godinu dana proveo na kanadskoj listi bestselera, poneo prestižnu Governor General's Award i našao se u užem izboru za Gilerovu nagradu.
 
Izdavač kojem je verna od Komplikovane dobrote, ugledna kuća Knopf Canada, objavio joj je 2008. godine roman The Flying Troutmans, pripovest o dvadesetosmogodišnjakinji iz Manitobe koja uzima petnaestogodišnjeg sestrića i jedanaestogodišnju sestričinu, decu umobolne majke smeštene u bolnicu, i vodi ih na dugo putovanje automobilom od studenog severa do sunčane Kalifornije. Za ovaj roman je iste godine dobila nagradu Rogers Writers’ Trust Fiction.
 
Mirijam je zablistala i kao glumica, sa uspehom se oprobavši u ulozi Ester u filmu Luz silenciosa (Tiha svetlost) meksičkog reditelja Karlosa Rejgadasa, 2007. godine. Iskazavši svoje glumačke kvalitete, stekla je veliku popularnost u Meksiku, a obrela se i pod zasenjujućim reflektorima Kanskog festivala.

Novi naslovi