Author Picture

Japanska spisateljica Hitomi Kanehara rođena je 1983. godine. Prestala je da pohađa školu kad je imala petnaest godina. Pošto je otišla od kuće kao tinejdžerka, slala je elektronskom poštom svoje priče svom ocu, profesoru književnosti i prevodiocu, koji joj je pomagao da ih uredi.

Knjiga Zmijski jezik (蛇にピアス (Snakes and Earrings) nagrađena je najpoznatijom japanskom nagradom za književnost, Akutagawa, 2004. godine. Nakon nje, Hitomi je objavila još četiri uspešne knjige, i spada u najbolje i najpopularnije savremene japanske autore.

Naratorka romana Zmijski jezik zove se Lui, ima manje od 20 godina i pripada novoj generaciji koja svoj otpor prema savremenom društvu izražava ulaskom u andergraund svet osoba koje oslikavaju i modifikuju svoje telo. Njen nekonvencionalni život prepun je šokantnih detalja, od eskort poslova, promene ljubavnika i nezainteresovanosti za stvarnost do izbegavanja hrane, odsustva gotovo ikakvog obrazovanja i bizarne fiksacije telesnim modifikacijama, a posebno račvastim jezikom, dugotrajnom i bolnom promenom kroz koju upoznajemo ovu jedinstvenu književnu heroinu.

Čim je objavljen u Japanu, ovaj debitantski roman Hitomi Kanehara prodat je u preko milion primeraka. To je šokantna pripovest o zadovoljstvu i bolu, svetlosti i mraku, ljubavi i mržnji, knjiga o novoj, otuđenoj, duševno i fizički drugačijoj generaciji, koja polako ali sigurno dolazi.
Po romanu Zmijski jezik u Japanu je snimljen film Hebi ni piasu (Snakes and Earrings).